Kroketi od karfiola, cvjetače - recepti za djecu i porodicu

Kroketi od karfiola recepti za djecu

Novu 2018. dočekujemo uz krokete od karfiola... Idealan doručak, užina, predjelo, sve u zavisnosti od apetita i navika. Ukusni, hrskavi izvana i mekani iznutra, zdravi i laki za pripremiti.
Ipak, priprema je prošla prilično napreto, najnapetije do sad... Svaki mamin pokret je pomno praćen, htjele su jesti prijesno, polupečeno, vrelo, a imali smo i njam - njam situaciju kada ih je mlađa ćerka ugledala na računaru. :) 
Za nju sam radila nekoliko komada bez bjelanjka i sira (zbog alergije) i to sa samo 3 sastojka: karfiola, žumanjka i krušnih mrvica uz malo soli. Pojela je sve, tako da i ovaj recept uvrštavam na njen prinudno ograničen jelovnik.
Za nas ostale pripremila sam ih na sljedeći način...

Kroketi od karfiola recepti za djecu

SASTOJCI:

  • glavica karfiola/cvjetače (oko 600 g)
  • 100 g krušnih mrvica (zobenih/raženih pahuljica)
  • 50 g polutvrdog sira  (Edamar, Gauda, Trapist)
  • 1 jaje
  • so i biber
  • po želji suvi začini

PRILOG:

  • ajvar, paradajz sos ili pavlaka

PRIPREMA:

1. Karfiol očistiti i odvojiti cvjetove. Kuhati ga desetak minuta dok ne omekša, a zatim dobro ocijediti vodu i zgnječiti ga viljuškom. 
2. Karfiolu dodati jedno jaje, sitno rendan sir i krušne mrvice. Ovaj put nisam imala zobene pahuljice, ali i njih možete koristiti umjesto prezli. Pošto je sir Trapist prepoznatljiv suvenir i uspomena koju možete ponijeti iz banjalučkog kraja, iskoristiću priliku da vam toplo preporučim da ga probate, jer je isto tako pogodan za pripremu ovog jela kao i Gauda ili Edamer, a izuzetno je ukusan. Smjesu posolite, pobiberite i po želji začinite suvim začinima. Možete je probati, a zatim dodati jaje kako biste znali da je dovoljno slana. 
3. Rukama oblikujte krokete i pecite ih na podmazanoj tavi oko 15 minuta, u rerni zagrijanoj na 200 ºCUkoliko se bojite da će se zalijepiti za dno posude koristite pek papir.
4. Poslužite ih uz ajvar, paradajz sos ili pavlaku. 
Prijatno!

Kroketi od karfiola recepti za djecu
Kroketi od karfiola recepti za djecu
Kroketi od karfiola recepti za djecu

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar