Koliko obroka beba treba imati?

broj obroka za bebe

Koliko hrane moja beba treba da pojede sa 6 mjeseci? Sa 9 mjeseci? Izgleda da ne jede kao druge bebe - da li dobija dovoljno hrane?

Suočeni sa ovim pitanjima, većina roditelja će potražiti smjernice o količini i broju odroka neophodnih bebi u odnosu na njenu dob. Treba imati u vidu da su one kako sama riječ kaže samo SMJERNICE, a ne pravila o količini hrane koja je vašoj bebi potrebna. Međutim, šta ukoliko vam se čini da vaš mališan jede mnogo više ili mnogo manje u odosu na ono što su preporuke. Kao i kod većine aspekata dohrane tokom prve godine najbolje smijernice koje treba pratiti su one koje postavlja vaše dijete.
Ipak, pogledajmo šta su zapravo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) na ovu temu, da bismo se dalje u tekstu osvrnuli na faktore koji mogu uticati na količinu hrane koju beba pojede.

"SZO preporučuje da bebe počnu primati dopunsku hranu sa 6 mjeseci starosti pored majčinog mlijeka, prvobitno 2-3 puta dnevno između 6 i 8 mjeseci, povećavajući na 3-4 puta dnevno između 9 i 11 mjeseci, kao i između 12-24 mjeseca uz dodatne hranljive užine koje treba ponuditi 1-2 puta dnevno, po želji." 
Više na linku SZO: Complementary feeding


Dakle, prvo se uvodi jedan, obično jutarnji obrok koji vremenom treba zamijeniti jedan podoj, da bi beba sa 8 punih mjeseci imala 2-3 čvrsta obroka, u zavisnosti od apetita. Detaljnije o količini i broju obroka, tj. prehrambenim potrebama djece od 6 mjeseci do 2 godine u tabeli SZO:

tablica SZO

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija

Da li i kada smjernice mogu da zavaraju?

Ne treba zaboraviti da je svaka beba malo ljudsko biće i da, kao i svi mi, ima svoj jedinstven apetit. Kao i odrasli, neke će jesti više, a neke manje u odnosu na druge. Apetit može da varira iz dana u dan uglavnom pod uticajem:

    ღ 
nicanja zubića (što može jedenje učiniti veoma neprijatnim),
    ღ  aktivosti (koliko je aktivna u toku dana),
    ღ  kako se osjeća (prehlada, gripa)
    ღ  razvojih faza (skokova u razvoju).

Uz toliko faktora koji utiču na apetit, količinu hrane koju vaša beba jede ne bi trebalo porediti sa količinom koju pojede neka druga beba. Umjesto toga, potrebno je utvrditi koji je to pravi iznos za vašeg mališana.

Kako da znam da moje dijete jede dovoljno?

Prvo, važno je zapamtiti da majčino mlijeko ili adaptirana mliječna formula predstavljaju primarni izvor hrane tokom većeg dijela prve godine života. Takođe, treba imati na umu činjenicu da se vaša beba nikada neće gladovati, odnosno izgladnjivati se. Većina zdravih beba će pojesti pravu količinu hrane koja im je potrebna. Otpor protiv toga da se ponudi "još samo jedan zalogaj" pokazuje da je gotova s jelom. Mnogo je bolje poštovati njenu razvojnu sposobnost da sama reguliše svoje hranjenje (i ne ugroziti tu sposobnost), nego je po svaku cijenu nastaviti hraniti dalje. S druge strane, bebi nikako ne treba uskraćivati obrok.

Da li je vaše dijete akvitno i srećno?

Ako je tako, njegova ishrana je vjerovatno adekvatna. U suprotnom, može biti tromo i nezadovoljno.

Da li ima dovoljno vlažnih pelena?

Beba treba imati redovne mokre pelene, a ukoliko ostane suva duže od 8 sati svakako napomenite ljekaru. 

Vaš pedijatar će na redovnim ljekarskim pregledima, na osnovu individualnog porasta težine tokom mjeseci i na poredeći je sa drugim bebama, utvrditi da li vaša beba ima normalan rast i razvoj. Obavijestite ga ukoliko ste nesigurni o količini hrane koju vaše dijete pojede, jer je on u mogućnosti da vam pomogne da utvrdite rutinu ishrane, ali i da vam otkloni strahove.

I uvijek imajte na umu da: "Zdrave bebe dolaze u mnogo oblika i vličina", dr.Greene.


!   Sadržaj bloga RECEPTI ZA BEBE služi da se pouzdano informišete, ali nije namjenjen, niti se preporučuje kao zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek potražite savjet ljekara o bilo kakvim medicinskim pitanjima ili stanjima.

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar