Pizza sa tijestom od karfiola (cvjetače) - recepti za djecu i porodicu


Kako da dijete pojede više povrća, pitanje je kojim se mame svakodnevno bave. U mom slučaju povrće na čiji pomen čujem "bljak" je karfiol ili cvjetača.
Razmišljajući tako kako da je uvrstim na dječji jelovnik, donosim vam još jednu ideju koja će se klincima sigurno dopasti, jer ko još ne voli pizzu. :) Zapravo je jedino bitno da se ne vidi od čega je tijesto napravljeno.
Zahtijeva nešto više vremena za pripremu, pa ukoliko ga imate, evo šta vam je sve potrebno...

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • glavica karfiola/cvjetače 
  • oko 40 g Mozzarella sira
  • 1 jaje
  • 1 čen češnjaka
  • so i biber

NADJEV:

  • po želji (kod mene sir Edamer, Mozzarella, paradajz sos, svježi paradajz, kukuruz, malo domaćeg suvog mesa, masline i origano)

PRIPREMA:

1. Stavite 1 l vode u šerpu da prokuha i uključite rernu na 230 stepeni da se grije.
2. Očistite karfiol i sameljite ga u blenderu. Ja sam koristila Lupo Nutri Blender koji ima veliku posudu za mljevenje, kao i adekvatan nastavak za istu namjenu.
Blendala sam nekoliko puta po par sekundi, protresla posudu, pa ponovila. Zapravo ovom receptu i odgovara da karfiol ostane u grudvicama (kao na fotografiji ispod), a da se ne skaši.
3. Karfiol prokuhajte 3, 4 minute u vodi ili u mikrovalnoj 8,9 minuta. I ono što je najbitnije kako vam sam trud ne bi propao i tijesto ostalo meko i raspadalo se, jeste da ga dobro, dobro ocijedite. Dakle, nakon kuhanja sačekajte da se povrće malo ohladi, pa prebacite čistu krpu preko adekvatne posude i sipajte ga unutra. Zatim što jače uvrćući krpu iscijedite svu vodu iz kafiola da ono što ostane suva smjesa koju dalje miješate sa jednim jajetom, narendanom Mozzarellom, narednanim čenom češnjaka, solju i malo bibera. 
4. Papir za pečenje nauljite maslinovim uljem, stavite u tepsiju, pa na njega utisnite tijesto. Pecite ga otprilike 20 minuta na 230 stepeni, tj. dok ne porumeni.
5. Za to vrijeme pripremite sastojke za nadjev, pa kad izvadite tijesto stavite preko i picu vratite da se peče još nekih 10 minuta.
Priprema je gotova, sigurna sam da ćete uživati. :)

NAPOMENA:

Od jedne glavice karfiola dobićete manju picu prečnika oko 25 cm.


Blender koji sam koristila u pripremi krem juhe možete pronaći OVDJE.


pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar