Kašica od avokada, breskve i prosa 7+

Avokado breskva i proso za bebe

Jedna od rijetkih, relativno nepoznatih, voćki uvrštenih među recepte na blogu... Avokado. Iako je cjenovno nešto manje pristupačan od drugog voća, odličan je da s vremena na vrijeme bebinu ishranu učinite bogatijom i raznovrsnijom. Ne oduzima vrijeme za pripremu, jer ne zahtijeva termičku obradu, a pogodan je za sam početak dohrane. Prijatno!

SASTOJCI:

  • 2 supene kašike prosa
  • pola manjeg avokada
  • jedna manja breskva

PRIPREMA:

1. Proso koje ste prethodno potopili na nekoliko sati operite, a zatim dodajte u otprilike 1,5 dl vode. Kad voda proključa, ostavite da se kuha na laganoj vatri 15-20 minuta, tj. onoliko dugo koliko piše na uputstvu za pripremu na pakovanju.
2. Za to vrijeme avokado takođe dobro operite, prerežite napola, izvadite košpu i kašikom izdubite "mesni" dio. Ukoliko je beba mlađa od 8 mjeseci i ako tako praktikujete, breskvu možete po želji kratko prokuhati na pari. Avokado je voće koje ne zahtijeva nikakvu termičku obradu, kao ni npr. banana. 
2. Viljuškom ili u blenderu usitnite voće i dodajte kuhano proso. Sve sastojke još jednom promiješajte i ukusnu kašicu ponudite bebi. Prijatno. 

NAPOMENA:

Pri kupovini avokada obratite pažnju na to da kora bude tamno zelene boje i da je pod prstima djelimično mekana. Ako je jako mekana, plod je prezreo i nemojte ga kupovati. Tvrd avokado možete kupiti i ostaviti na sobnoj temperaturi 2-4 dana da sazri. 

POGLEDAJTE SLIČNU KAŠICU OD AVOKADA:

AVOKADO ZA BEBE

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar