Kašica od mahuna (boranije), blitve, krompira i žumanjka 8+

Mahune boranija blitva i zumanjak za bebe

Za pripremu ove kašice koristite mlade mahune u kojima se još uvijek nije razvilo zrno graha. Obogatite je bijelim pilećim mesom ili tvrdo kuhanim žumanjkom. Pripremićete je na sljedeći način:

SASTOJCI:

  • nekoliko mladih mahuna (boranije)
  • blitva (ili špinat)
  • krompir
  • tvrdo kuhan žumanjak (ili kuhana piletina)

PRIPREMA:

1. Operite mahune pod tekućom vodom, a zatim nožem odstranite krajeve i niti. Izrežite ih na sitnije dijelove, otprilike 2 do 3 cm dužine. Krompir ogulite, operite, poklopite i kuhajte zajedno s mahunama dvadesetak minuta. 
2. Za to vrijeme operite nekoliko listova blitve (može i špinat) i kuhajte u malo vode ili na pari otprilike 10 minuta. Ocijedite ih, vodu prospite i sastavite ih sa ostatkom povrća. 
3. Dodajte tvrdo kuhan žumanjak i sve zajedno usitnite viljuškom, štapnim mikserom ili u blenderu. Kašicu možete razrijediti dodavanjem vode u kojoj ste pripremali povrće. Umjesto žumanjka za pripremu možete koristiti i piletinu koju ćete kuhati sa mahunama od samog početka. 
Kašica je spremna. Lako, zar ne? :)

NAPOMENA:

Ukoliko bebi žumanjak dajete po prvi put, neka to bude mala količina 1/8 do 1/4 od cijelog. Oprez i posebne konsultacije s pedijatrom naročito su neophodne ukoliko su bliži članovi porodice djeteta skloni alergijama, posebno alergiji na jaja.


pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar