Kašica od cvekle/cikle, tikvice i krompira 8+ (VIDEO)

cvekla cikla za bebe

Kašica od cvekle/cikle, tikvice i krompira bi trebalo da bude "slana" kašica, ali je zapravo veoma slatka. :) Sigurna sam da će se vašoj bebi dopasti, kao što je i mojoj. Glavni razlog zašto je u formi pirea je taj što je cveklu teže usitniti viljuškom, čak i kad je kuhana, ali ako vaš mališan voli komadiće možete pokušati i na taj način da je pripremite. Kako sam ja to uradila pogledate i pročitajte u nastavku...


SASTOJCI:

  • manja cvekla/cikla
  • krompir
  • tikvica (komad)

PRIPREMA:

1. Cveklu oprati i staviti da se kuha sat do sat i po. Ne gulite koru kako bi zadržala boju i što više hranljivih sastojaka.
2. Za to vrijeme ogulite krompir i tikvicu i kuhajte otprilike 20 minuta.
3. Provjerite viljuškom da li je cvekla dovoljno mekana, ukoliko jeste lako odstranite koru, isjeckajte je i zajedno sa krompirom i tikvicom izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Tikvica će vjerovatno "popiti" dosta vode, pa vam dodatna tečnost neće biti potrebna.
U slast!

SAVJET:

Ukoliko kuhate veliku cveklu ostatak uvijek možete zalediti i to tako što ćete je nakon kuhanja naglo ohladiti pod vodom, skinuti koru, isjeći na komadiće ili izmiksati, pa presuti u kalup za led. Iz kalupa je izvadite nakon što se stegne i zapakujete u predviđene vrećice ili posude.

Cvekla cikla tikvica za bebe
Cvekla cikla tikvica za bebe
Cvekla cikla tikvica za bebe

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar