Kašica od teletine, cvekle (cikle) i krompira 8+

krompir, teletina i cvekla za bebe


SASTOJCI:

  • 40 g telećeg mesa
  • pola manje cvekle (cikle)
  • krompir

PRIPREMA:

1. Meso isjeckati na komade, staviti u lončić i preliti vodom. Kad voda proključa, pokupite pjenju, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.
2. Krompir ogulite, oprate i izrežite na kockice. Dvadeset minuta pred kraj dodajte ga u lončić s mesom i nastavite kuhati. 
3. Cveklu operite i kuhajte odvojeno oko sat vremena. Izvadite je iz vode da se ohladi i lagano odstranite koru.
4.  Krompir, meso i pola cvekle izmiksajte uz dodavanje vode u kojoj su se meso i krompir kuhali. Uz malo truda pripremili ste svojoj bebi zdravu, ukusnu i veselu kašicu... Prijatno. 

NAPOMENA:

Cvekla je namirnica koja se koristi u liječenju anemije kod djece i odraslih. Stoga, drugu polovinu pojedite vi, jer je i mamama je neophodna snaga. :
Teletina je važan izvor proteina i gvožđa u ishrani bebe, a  bogata je i kalcijumom (čak 2-3 puta više od svinjetine). Ukoliko nemate teletinu, možete koristiti neko drugo meso, kao npr. piletinu, ćuretinu...

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

3 komentara:

  1. u tablicama dohrane pise da se kukuruzno brasno moze vec sa 6 mjeseci a pšenicno sa 7 ili 8 kako di, a kruh npr sa 10. e sad mene zanima kako davati to ošenicno brasno ili kukuruzno ako to nije kruh stvarno mi nije jasno!! pise kukuruzno brasno i krpica tako da se ocito misli na oboje a ne samo na palentu???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sa glutenom se može početi već od 4.meseca ali pedijatri ipak preporučuju sa 6. Tu spada sve što ste naveli (kukuruz, pšenični griz, hleb.. )

      Izbriši