Da li je beba spremna za dohranu?

Kada poceti sa dohranom

Brojni znakovi mogu vas navesti da povjerujete da je vaša beba spremna da se upozna sa čvrstom hranom. Ali kako da znate da je zaista spremna. Da li ima dobru kontrolu glave? Da li sjedi samostalno?

Skok u razvoju ne znači potrebu za uvođenjem dohrane.

Može se desiti da se beba između 3. i 4. mjeseca starosti počne buditi noću kako biste je nahranili i/ili može početi da jede veoma često, baš kao što je to bio slučaj kada je bila novorođenče. Ovaj nagli rast ili skok u razvoju praćen većom glađu ne treba uzeti kao znak da je neophodno uvođenje čvrste hrane. Jednostavno povećajte broj podoja i samim tim će se zalihe mlijeka srazmijerno povećati. Bebe koje piju adaptiranu mliječnu formulu, takođe će češće trebati flašicu.

Znakovi na osnovu kojih ćete prepoznati da je vrijeme za dohranu:

    ღ  Gubi se refleks potiskivanja jezikom hrane iz usta. Ako je ovaj refleks još uvijek prisutan beba sa lakoćom pije tečnost, ali isto tako gura hranu napolje. Doktor Jim Sears napominje da je dijete u prva 4 mjeseca života na taj način zaštićeno od gušenja. Između 4. i 6. mjeseca ovaj refleks se postepeno gubi dajući šansu hrani da pređe put od jezika do trbuščića. Više o ovome možete pročitati na linku:

AskDrSears: Introducing solid foods


     ღ  Beba je spremna voljno žvakati hranu.

         Sposobna je da vam okretanjem glave od dojke ili bočice pokaže da je sita. Ovo je važno, jer je beba u stanju da samostalno kontroliše kolučinu hrane koju jede, što sprječava prejedanje. Na sličan način interesovanje prema hrani će pokazati pomijeranjem naprijed i otvaranjem usta, dok će u suprotnom nezainteresovanost ili sitost pokazati zavaljivanjem ili okretanjem u drugu stranu.

         Beba ima sposobnost da sjedi i samostalno drži glavu. Ne preporučuje se hranjenje u položaju za dojenje, jer će pri tom po navici očekivati mlijeko i reagovati odbijanjem "čvrste" hrane.

         Pokazuje zainteresovanost za hranu koju jedu odrasli. Ovaj znak treba uzeti s rezervom, jer bebe u ovom periodu zbog izbijanja zubića svaki manji predmet pokušavaju staviti u usta. To ne mora nužno značiti da su gladne.

Kada uvesti dohranu bebi? Šta nam to savjetuju stručnjaci pogledate OVDJE.

REFERENCE:

   1. AAP "Kids' Health" supplement: What is the best nutrition for your baby, oktobar 2002, USA Today (vikend izdanje). 
   2. AAFP FamilyDoctor.org: Introducing solid foods into your baby's diet. 
   3. Ask Dr. Sears: Introducing Solid Foods. Dostupno na LINKU


!   Sadržaj bloga RECEPTI ZA BEBE služi da se pouzdano informišete, ali nije namjenjen, niti se preporučuje kao zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek potražite savjet ljekara o bilo kakvim medicinskim pitanjima ili stanjima.

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar