Dohrana i stručni stavovi

SZO dohrana

Kada bebi uvesti dohranu? 

Ovo je izuzetno važno pitanje za sve nove roditelje, ali je isto tako pitanje koje često donosi veliki broj oprječnih odgovora.

Još uvijek je uobičajeno da pedijatri savjetuju uvođenje čvrste hrane u periodu između 4. i 6. mjeseca starosti djeteta, jer to je dugo bila norma i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, zapravo sve do 2002. godine. 
Danas, međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO), Evropsko udruženje za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHAGAN), Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF), Američko udruženje za pedijatriju (AAP) i druge organizacije preporučuju isključivo dojenje ili mliječnu formulu prvih 6 mjeseci života, odnosno početak dohrane sa punih 6 mjeseci. 
Razlog za takav stav je nezrelost probavnog sistema djeteta, njegova fizička nespremnost da prihvati dohranu, kao i veliki porast alergija na hranu.
Više na linkovima zdravstvenih organizacija:

UNICEF
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
ESPHAGAN
Američko udruženje za pedijatriju (AAP)

Moglo bi se reći da postoji izvjesno mimoilaženje u stavovima između Odjela za dojenje APP i Komiteta za ishranu APP. Komitet za ishranu stava je da bebe mogu početi sa čvrstom hranom između 4. i 6. mjeseca starosti, dok se Odjel za dojenje zalaže za isključivo dojenje prvih 6 mjeseci. Komitet ne preporučuje puna 4 mjeseca kao apsolutnu polaznu dob, međutim stava su da se u periodu između 4. i 6. mjeseca starosti može se početi uvoditi čvrsta hrana. "Većina beba prije tog perioda nije spremna za dohranu, jer nisu izgubile refleks potiska hrane jezikom", navodi dr Frank Greer član AAP. 


Evropsko udruženje za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHAGAN) zaključuje da je poželjan cilj isključivo dojenje oko 6 mjeseci, a da čvrsta hrana (izuzev majčinog mlijeka i adaptirane mliječne formule), ne bi trebala biti uvedena prije 17, a najkasnije 26. nedelje života.


Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Federalno ministarstvo BiH u saradnji sa UNICEF-om izradilo je dokument naziva Smjernice za zdravu ishranu djece uzrasta do tri godine u kojem se između ostalog navodi da dohranu ne bi trebalo počinjati, takođe, prije bebinih 6 mjeseci starosti.

Međutim, ukoliko se radi o prijevremeno rođenim bebama (prije 37. sedmice) ili bebama sa refluksom, pedijatar može iz medicinskih razloga predložiti uvođenje dohrane prije 6 mjeseci i u tim slučajevima fraza: "Pratite svoju bebu, a ne kalendar", dobija na posebnom značaju. Tada su  neophodne posebne smjernice kako o počecima, tako i o samom toku dohrane, jer je ljekar svjestan individualnih okolnosti u kojima se beba nalazi, na osnovu čega može da ponudi konkretne savjete.

U svakom slučaju, prije uvođenja dohrane obavezno se konsultujte sa pedijatrom koji će vam dati svoje preporuke, ali i otkloniti nedoumice koje imate. Neki roditelji će popustiti pod pritiskom okoline (rođaka) koji će insistirati da bebama daju "pravu hranu", ali zapamtite da je za svaku bebu koja dobro napreduje prava hrana u prvih 6 mjeseci majčino mlijeko, odnosno adaptirana mliječna formula, ukoliko niste u mogućnosti da dojite.

Ipak, jedna osoba će vam najbolje reći kada je vrijeme za dohranu, a to je vaša beba. Koji su to znakovi za početak uvođenja čvrste hrane, pročitajte OVDJE.

Može odgovoriti na anonimnu anketu o počecima dohrane vaše bebe, ali i pogledati trenutne rezultate...


!   Sadržaj bloga RECEPTI ZA BEBE služi da se pouzdano informišete, ali nije namjenjen, niti se preporučuje kao zamjena za medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek potražite savjet ljekara o bilo kakvim medicinskim pitanjima ili stanjima.

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar