Jogurt sa kupinama, bademima i medom 12+

kasica od kupina za bebe

Kombinacija jogurta i kupina nam je jedana od omiljenih, pogotovo ako se začini mljevenim bademima i zasladi kašičicom meda. Ako imate kalupe za sladoled, sastojke možete izmiješati, presuti u posude i ostaviti u zamrzivaču na nekoliko sati. Najmlađima će se sigurno svidjeti, naročito ako se pri tome poigrate bojama.

SASTOJCI:

  • čaša čvrstog jogurta 3.2 mm
  • kupine
  • nekoliko badema
  • kašičica meda

PRIPREMA:

1. Sameljite nekoliko badema i pomiješajte ih sa jogurtom. Za bebe je najbolje birati čvrsti jogurt sa najmanje 3,2 % mliječne masti.
2. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite kupine, protisnite kroz cjediljku i zasladite ih kašičicom meda.
3. Priprema je gotova. Ostalo je samo još da složite slojeve boja i ukusa i dekorište, a svi znamo koliko je dekoracija djeci bitna. 
U slast!

NAPOMENA:

Bademi su među najboljim orašastim voćem, hrskavi su i ukusni, a prepuni bitnih nutrijenata. U njima se nalaze proteini i vlakna sa još nekoliko korisnih sastojaka kao što su vitamin E, te kalcij. U mljevenom obliku (nikako cijeli) i u maloj količini mogu uvesti u prehranu tek kad dijete navrši godinu dana. Pored opasnosti od gušenja, tu je i opasnost od alergija, naročito na kikiriki koji je bolje izbjegavati dok dijete ne napuni barem dvije godine života. Alergija na badem rjeđa je u odnosu na alergije izazvane drugim orašastim plodovima. Ukoliko je vaša beba ili neko od članova porodice sklon alergijama, prije uvođenja ovih namirnica obavezno se posavjetujete sa pedijatrom. Obroke možete zasladiti medom, ali takođe poslije prvog rođendana.

kasica od kupinakasica od kupina
kasica od kupina

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar