Puding od prosa na dva načina - za djecu i porodicu (VIDEO)

cokoladni puding od prosa

Izuzev toga što je bogato željezom, pogodno za pripremu slanih i slatkih jela za bebe i odrasle, proso je odlično i za pravljenje pudinga zbog svoje izuzetne teksture pri blendanju i neutralnog ukusa koje ima. Zato sam za danas pripremila desert na dva zanimljiva načina... Moram priznati da je starijoj djevojčici draži kokos, ali mama ipak rađe bira čokoladu. Kako da pripremite šest porcija, po tri od svakog ukusa pogledajte i pročitajte u nastavku...

cokoladni puding od prosa


SASTOJCI:

  • 250 ml mlijeka 
  • 250 ml vode
  • 200 g prosa
  • 30 g crne čokolade
  • kašika kakaa
  • kašika meda
  • 50 g indijskih oraščića
  • kašika kokosovog ulja
  • banana

PRIPREMA:

1. Proso potopiti u vodi preko noći, pa isprati nekoliko puta. Sipati vodu i mlijeko u šarpu, pa kad proključaju smanjiti temperaturu da se lagano kuhaju otprilike 20 minuta. (Provjerite uputstvo za pripremu na ambalaži.) Povremeno promiješajte i dolijte ako ukuha. Ja sam koristila domaće kravlje mlijeko, mada možete i neko drugo po želji.
2. Kad je kuhano, proso podijelite na dva dijela. Ukoliko imate dobar blender kao što je Lupo Nutri Blender koji ja koristim, nećete imati problema sa sitnim grudvicama, a svi znamo koliko su one nepoželjne kod pripreme pudinga. 
3. Prvu glatku smjesu od čokolade sam napravila pomoću nastavka za blendanje i ona je gotovo iste strukture kao puding "iz vrećice". Izmiksala sam polovinu prosa, 50 g crne čokolade, kašiku kakaa (ako želite blaži ukus izostavite kakao) i kašiku meda. 
4. Drugu smjesu sam pripremila pomoću nastavka za mljevenje, jer sam pored ostatka prosa dodala i 50 g indijskih oraščića, kašiku kokosovog ulja i bananu. Bila je drugačija kao što vidite na fotografijama, ali isto tako bez grudvica. 
Pudinge možete servirati po želji pomoću sastojaka koje ste koristili tokom pripreme.
Poslužite hladne. Prijatno i uživajte. :)

cokoladni puding od prosa
cokoladni puding od prosa
cokoladni puding od prosa
cokoladni puding od prosa

Blender koji sam koristila u pripremi pudinga možete pronaći OVDJE.

lupo nutri blender

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar