Kašica od bundeve, tikvice, krompira i mrkve 6+


Stigla je jesen, a s njom i bundeva, slasna, nutritivno vrijedna i lako probavljiva namirnica, bogata vitaminima i mineralima i pogodna za sami početak dohrane vaše bebe.
Ako se vodimo ustaljenom frazom "slane kašice" za sve one koje su napravljene od povrća i "slatke" za one od voća, kašicu od bundeve, krompira, tikvice i mrkve bi trebalo svrstati u ovu prvu skupinu. Međutim, blago slatki okusi izabranog povrća daju ovoj kašici upravo takvu notu kojom ona više podsjeća na poslasticu, nego na povrtni pire. Iz tog razloga ne sumnjam da će se vašoj bebi dopasti. Za predivnu teksturu jela koju možete i na fotografijama vidjeti koristim kao i uvijek Lupo Nutri blender. Nakon što uvedete svaku namirnicu pojedinačno, iskombinujte ih i to ovako...

SASTOJCI:

  • komad bundeve
  • tikvica (u količini bundeve)
  • krompir
  • mrkva

PRIPREMA:

1. Očistite manji krompir i mrkvu, izrežite na komadiće i stavite da se kuhaju.
2. Bundevu prerežite napola, odstranite sjemenke i koru, a mesni dio narežite na kockice. Tikvici takođe uklonite sjemenke i koru i nasjeckajte je na sitnije komade. Nakon 5 min. dodaje u posudu sa krompirom i mrkvom i sve zajedno kuhajte još petnaestak minuta. 
3. Ostatak bundeve uvijek možete ispeći u rerni, a kako pogledajte na LINKU
4. Kuhano povrće sam ocijedila i izmiksala u Lupo Nutri blenderu i to u manjoj posudi za blendanje koja je sasvim dovoljana za bebin obrok. Zgodno je i to što posudu ovog aparata mogu zatvoriti poklopcem i odložiti u frizider, a da mi hrana ostane svježa. Gotovo da mi i nije trebala voda od kuhanja, jer je tikvica "popila" dosta tečnosti, a kašica se fenomenalno izblendala, bez grudvica i bila je odgovarajuće gustine.
Ukusno, brzo, prijatno! :)


Blender koji sam koristila u pripremi kašice možete pronaći OVDJE.



pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

Nema komentara:

Objavi komentar