Krem juha od karfiola - recepti za djecu i porodicu

Karfiol za bebe recepti

Ako postoji idealan period godine za tople krem juhe onda je to svakako zima. Toliko kombinacija, okusa i boja nam je na raspolaganju, samo je potreban maštovit i dobar spoj kako biste uživali vi i vaši mališani. Nekoliko je razloga zašto biste trebali pripremati juhu od karfiola, prvo jer je izuzetno laka za pripremu tako da ćete sigurno uspjeti, drugo, jer je hranljiva i ukusna i kao treće, to je dobar način da konzumirate ovo veoma kvalitetno porvrće. Inače, sve krem juhe kuham na sličan način, izuzev one od paradajza, ali o njoj će riječi biti u narednim danima. 
Ovakvo ili slično predjelo uz npr. pečenu piletinu u lepinji, često nam bude kombinacija za cjejlovito jelo.
Šta vam je sve potrebno od sastojaka i na koji način da je pripremite pročitajte u nastavku...

Karfiol za bebe recepti

SASTOJCI:

  • pola manjeg karfiola 
  • mrkva 
  • pola paštrnaka (paštrnjak, pastrnjak, paškanat)
  • 50 g kukuruza šećerca
  • 2 manja krompira
  • supena kašika pavlake (maslaca ili maslinovog ulja)
  • peršun ili kopar
  • so i biber

PRIPREMA:

1. Sve povrće izuzev karfiola kuhajte poklopljeno na laganoj vatri otprilike 20 do 25 minuta. Karfiol dodajte nakon 5 minuta, jer mu je potrebno manje vremena za termičku obradu. Vode u kojoj kuhate neka bude tek toliko da prekrije sastojke. 
2. Kad je povrće kuhano odvojite ga sa malo vode (pogledajte fotografije) i izblendajte. Jedan manji dio ostavite za dekoraciju. Ostatak vode obavezno sačuvajte. Za blendanje vam je potreban aparat koji ima veliku posudu kao što je Lupo Nutri Blender koji ja koristim. Dobićete savršenu glatku teksturu i sjedinjene ukuse, bez grudvica koje su nepoželjne kad je u pitanju bilo koja gusta juha. Budite oprezni kada blendate vrele sastojke, jer se može desiti da se pod pritiskom raspu prilikom otvaranja. Meni se slično dešavalo kod prethodnog, dok sa ovim blenderom nemam taj problem. 
3. Izmiksane sastojke vratite u posudu na zagrijano kolo, te dodajte postepeno i vodu koju ste sačuvali dok ne dobijete željenu gustinu. Začinite po želji: so, biber, peršun ili kopar i pustite da sve zajedno još jednom proključa. Kako juha bila kremastija i pikantnija dodajte joj kašiku putera ili je poslužite sa pavlakom. Za one sve one koji iz nekog razloga ne konzumiraju mliječne proizvode, kao zamjena vam uvijek može poslužiti maslinovo ulje.
Brzo, jednostavno i veoma ukusno. Prijatno! :)

NAPOMENA:

Juhu za bebe odvojite prije nego što je začinite.

Karfiol za bebe recepti

Blender koji sam koristila u pripremi krem juhe možete pronaći OVDJE.

Karfiol za bebe recepti
Karfiol za bebe recepti
Karfiol za bebe recepti
Karfiol za bebe recepti
Karfiol za bebe recepti

pro bloging
pro bloging

Blog o dohrani i receptima za bebe od 6 do 12 mjeseci. Kopiranje sadržaja nije dozvoljeno.

2 komentara:

  1. Isprobala sam recept i odlično je ispao :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam na informaciji, drago mi je. Ja isto obožavam krem juhe, to nema greške. :) Puno pozdrava!

      Izbriši